Dimensieladder

De totale zielsontwikkeling heb ik als bedrijfskundige geprobeerd te visualiseren via een simpel model: ‘de dimensieladder’. Tijdens haar ontwikkeling beklimt elke ziel in de komsos deze ladder van beneden naar boven en doorloopt daarbij zeven dimensies. Al mijn boeken zijn gebaseerd op de dimensieladder. Deze ladder wordt uitgebreid uitgelegd in mijn boek Ontdek jouw diepste drijfveer. De dimensieladder laat inzien dat bepaalde verschillen tussen de innerlijke motivaties van mensen niet overbrugbaar zijn. Als je daar geen rekening mee houdt, beland je ongewild in nodeloze discussies, misverstanden, strijd, ruzies of zelfs in oorlog.

Elke trede op de dimensieladder staat voor een niveau van zielsontwikkeling. Het is geen kwestie van goed of fout maar slechts een verschil in de ontwikkelingsfase van de ziel. Veroordeel daarom anderen niet die op een andere trede op de dimensieladder staan. Probeer hen in hun waarde te laten zonder jezelf hierbij tekort te doen. Dat laatste is een belangrijke voorwaarde om jezelf te kunnen ontwikkelen. De klim van beneden naar boven is namelijk niet eenvoudig en gaat stapje voor stapje. Er kunnen geen sporten op de dimensieladder worden overgeslagen. De focus ligt altijd op de ontwikkeling van de ziel en een stapje terug in zielsontwikkeling is onmogelijk. Soms is het nodig om door stilstand even op adem te komen.

Op de dimensieladder hebben de zeven dimensies elk een eigen kleur. Elke kleur symboliseert een andere fase van zielsontwikkeling en vertegenwoordigt een bepaalde waarheid. Dit uitgangspunt bepaalt alle gedachten en handelingen van een wezen. Binnen elke dimensiekleur zijn er zeven kleurschakeringen die de tussenstapjes binnen een dimensie voorstellen. De klim van de ziel van beneden naar boven is slechts bedoeld om alle waarheden die er binnen de kosmos zijn, op zielsniveau te ervaren. Dit gaat niet zonder horten of stoten en neemt per stapje meerdere levens in beslag: normaal gesproken minimaal vijf, maar eerder vijftig levens per trede.